Elektrownia wiatrowa, a elektrownia atomowa
Autor |
Wiadomość |
staszeka
|
Elektrownia wiatrowa, a elektrownia atomowa
Mam problem, mianowicie chodzi mi o to czy mógłby ktoś jasno wytłumaczyć ile wiatraków potrzeba aby dać porównywalną wydajność z elektrownią atomową (wiem, że elektrownie posiadają różne moce, no ale chodzi mi o najbardziej typowe) i jakie są ceny tych siłowni, tak abym mógł sobie porównać opłacalność obydwu. Oczywiście wiem, że atomowe są bardziej opłacalne ale chciałbym mieć to potwierdzone jakimiś danymi Z góry dziękuje
_________________ Мертвой листвою укрылась вся земля. За стеной деревьев спрятались дома. В этот город не вернутся никогда. Dozymetry: Biełła, Polaron Pripyat, Graetz X50 ZS, RADtriage50, Terra P, DP-75 W Zonie: Kto by to liczył - pewnie ponad 100 dni
|
28 maja 2011 19:28 |
|
|
hubik
Dołączył(a): 19 sie 2009 10:46 Posty: 855 Lokalizacja: Gent, Belgia
|
Re: Elektrownia wiatrowa, a elektrownia atomowa
Jedna uwaga: trudno porównać te 2 rodzaje elektrowni ponieważ wiatrowa będzie zawsze uzależniona od... wiatru Tak więc nie jesteśmy w stanie dokładnie określić jej wydajności. Można oczywiście założyć jakąś średnią moc, którą taka EW będzie osiągać, ale to tylko założenie, które niekoniecznie musi się w 100% sprawdzić...
_________________ "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik Staszewski - "Cztery Pokoje"
Polecam: http://www.seren.org.pl http://www.nuclear.pl http://atom.edu.pl
|
29 maja 2011 12:42 |
|
|
predatoraf2
Dołączył(a): 08 kwi 2011 15:04 Posty: 1042 Lokalizacja: Serce umierającej gwiazdy
|
W Polskich warunkach wydajność EW wynosi 17-22%, EJ 90%. EW w Polsce się nie opłacają, dlaczemu? bo: Aby mogły pracować urządzenia prądotwórcze wiatraków energetycznych, średnia prędkość wiatrów musi wynosić minimum 4m/s w Polsce to: 2,8 m/s w porze letniej i 3,8 m/s w zimie. EJ są najdroższe w budowie, jednak cena prądu najniższa.O ile dobrze pamiętam (rok temu robiłem o tym prace) to na jedną elektrownie jądrową przypada 40wiatraków
_________________ Dawne konto: predatoraf Data rejestracji: Któryś tam kwiecień 2009 http://wyprawyleona.pl
|
29 maja 2011 13:44 |
|
|
MAR
Dołączył(a): 22 kwi 2008 08:31 Posty: 992 Lokalizacja: Warszawa (+Świerk)
|
Niedawno trafiłem na taką wiadomość: aby zastąpić moc dostarczaną przez obecne elektrownie jądrowe Japonii należałoby połowę powierzchni tego kraju przeznaczyć pod elektrownie wiatrowe.
Z innej beczki: aby zastąpić blok jądrowy o mocy 1 000 MW(e) potrzeba biogazu z hodowli 30 milionów świń. Pomijając tę gnojówkę, w której powyżej kostek będziemy się taplać - kto zeżre tę całą wieprzowinę? Chyba nie ekolodzy.
|
30 maja 2011 08:41 |
|
|
krzyszp
|
MAR napisał(a): Pomijając tę gnojówkę, w której powyżej kostek będziemy się taplać - kto zeżre tę całą wieprzowinę? Chyba nie ekolodzy. Dobre, jesteś mi winien za wycieranie monitora A tak wokoło tematu, czy podobnie sprawa przedstawia się w przypadku wykorzystywania energii słonecznej? Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że w tym przypadku bardziej optymalne jest jej użycie do podgrzewania wody, więc raczej nie zastąpi całkiem innych źródeł energii (przynajmniej w PL), ale dalej nurtuje mnie temat opłacalności przedsięwzięcia w stosunku do innych źródeł...
|
01 cze 2011 18:59 |
|
|
Andrzej_K
|
|
04 cze 2011 07:14 |
|
|
staszeka
|
Wielkie dzięki, mam jeszcze jedno pytanie: Jakie są (hipotetycznie oczywiście) możliwości poważnej awarii w EJ. Chodzi mi o taką awarię, w której może dojść do stopienia rdzenia. Bo patrząc na ten schemat doszedłem do wniosku, że są dwie możliwości: -awaria pompy (tej w pierwszym obiegu wody (18)) -awaria/uszkodzenie drugiego obiegu (19) Chodzi mi o potwierdzenie czy to co powiedziałem jest prawdą czy może nie ;P
_________________ Мертвой листвою укрылась вся земля. За стеной деревьев спрятались дома. В этот город не вернутся никогда. Dozymetry: Biełła, Polaron Pripyat, Graetz X50 ZS, RADtriage50, Terra P, DP-75 W Zonie: Kto by to liczył - pewnie ponad 100 dni
|
04 cze 2011 11:36 |
|
|
garrett
Dołączył(a): 18 sty 2011 20:54 Posty: 332 Lokalizacja: Piaseczno
|
Konstruktorzy elektrowni atomowych zadbali o to, by "popsucie" jednej pompy nie spowodowało katastrofy. A zatem pomp jest więcej, zapewnione są obiegi awaryjne mające chłodzić reaktor, stąd o stopienie rdzenia w normalnych warunkach jest w dzisiejszych czasach bardzo trudno. Możliwe jedynie w warunkach nienormalnych (trzęsienie ziemi + tsunami uderzające w elektrownię + chaos + trudności z dostarczeniem prądu do elektrowni).
|
04 cze 2011 14:29 |
|
|
staszeka
|
garrett napisał(a): Konstruktorzy elektrowni atomowych zadbali o to, by "popsucie" jednej pompy nie spowodowało katastrofy. A zatem pomp jest więcej, zapewnione są obiegi awaryjne mające chłodzić reaktor, stąd o stopienie rdzenia w normalnych warunkach jest w dzisiejszych czasach bardzo trudno. Możliwe jedynie w warunkach nienormalnych (trzęsienie ziemi + tsunami uderzające w elektrownię + chaos + trudności z dostarczeniem prądu do elektrowni). Jeżeli chodzi o tsunami to nie mówisz chyba o Fukushimie bo tam było BWR z jednym obiegiem wody Ale dzięki właśnie o to mi chodziło, bo nie wiedziałem, czy są jakieś zapasowe pompy i obiegi awaryjne.
|
04 cze 2011 15:22 |
|
|
garrett
Dołączył(a): 18 sty 2011 20:54 Posty: 332 Lokalizacja: Piaseczno
|
staszeka napisał(a): Jeżeli chodzi o tsunami to nie mówisz chyba o Fukushimie bo tam było BWR z jednym obiegiem wody ??? I co z tego czy jeden czy milion?
|
04 cze 2011 18:56 |
|
|
|